Om meer inzicht te geven in wat we op technisch vlak doen en waar we enthousiast van worden, spraken we met Arnout Boks.
Specs
- Geboren en gebleven in Delft, sinds ’87
- Fan van natuur en de buitenwereld
- Wiskundige
- Discipline Lead Development
- Wat hij zou doen als hij multimiljoenen wint: wiskunde onderwijzen, iets met een verre horizon in vrijwilligerswerk of open source
Het is al even geleden… maar hoe waren jij en Moxio toen je hier startte?
Ik ben hier gestart in juli 2005, de zomer voor ik ging studeren. Ik had nog niet echt werkervaring, op rekeningnummers inkloppen bij de ING na. Maar de dag na mijn gesprek mocht ik meteen beginnen! Moxio was wel echt heel anders dan nu; we maakten websites in ons eigen CMS. Met een man of 6, compleet ongestructureerd – geen versiebeheer, iedereen werkt aan 1 kopie en geen tests.
Al waren we toen minder professioneel, het plezier en de trots was er zeker wel. Ook was er de wens voor kwaliteit, maar dat was lastiger om te realiseren. Ook omdat we toen werkten aan projecten in plaats van producten, waarbij het veel meer “u vraagt wij draaien” is.
Tijdens mijn studie groeide ik bij Moxio al in een rol waarin ik vaak de lijnen mocht uitzetten. Het was een jong team. Na mijn studie voelde het logisch én leuk om bij Moxio te blijven. Mijn functie is in de loop der tijd veranderd door de ontwikkeling van Moxio, en door meer structuur misschien ook meer geformaliseerd.
Flash forward enkele jaartjes… hoe zou je het development team nu omschrijven?
We hebben toch wel bijzonder slimme en ervaren mensen. Ze kunnen abstract denken en patronen zien. Met een brede blik – schakelend tussen verschillende contexten en zienswijzen. Aan de ene kant hebben we collega’s met meer dan 10 jaar ervaring in het domein en de technische complexiteit, maar aan de andere kant hebben we ook meer junior collega’s en werkstudenten die nieuwe ideeën en energie meebrengen. En iedereen wil echt graag dingen op een goede manier doen, met kwaliteit. Natuurlijk hebben we soms een verschillende visie op wat dan “kwaliteit” is, dat gaat van puristisch tot meer pragmatisch. Maar je mag bij ons voor die kwaliteit staan: wij zitten er voor de lange termijn in.
Hoe werken jullie als development discipline samen?
Alles wat we bij Moxio doen staat in dienst van de applicaties. Maar overstijgend willen we als developers een platform wat alles zo goed en makkelijk mogelijk maakt, en jaren meekan. Die houding zorgt ervoor dat we eigenlijk geen brandjes hebben, geen escalaties. Dat doen we écht goed, maar we hebben ook de luxe dat we de tijd kunnen nemen om dit goed te doen.
Net als bij de producten hebben we in de discipline een roadmap, die we samen als team vullen. Iedereen heeft de vrijheid om dingen aan te dragen en de inspraak om mee te beslissen. Daarnaast krijg je tijd om dingen van die roadmap op te pakken. Iedereen doet dit naast applicatiewerk, het is belangrijk om innovatie niet vanuit een ivoren toren te doen. Je moet ook ervaren hoe het gebruikt wordt.
Waarom is het hier voor jou en andere developers een uitdaging?
Ten eerste zijn onze domeinen complex. We kunnen willekeurige modellen aan in informatieoverdracht, voor verschillende klanten. In applicaties spreek je dan over abstracte modellen, en in de OTL (waar onze klanten zelf in modelleren) ga je daar dan nóg abstracter naar kijken. Dat generiek ondersteunen is een geweldige uitdaging.
Maar ook vinden we het technisch fijn om dingen generiek te ondersteunen. Niet alleen kijken naar “the problem at hand”, maar vooral kijken naar het bredere issue en zo zoeken naar toekomstbestendige oplossingen. Voor sommige developers die bij ons starten is dat wennen: we zijn niet snel tevreden met de rechttoe rechtaan oplossing, custom voor die ene specifieke situatie. Ons platform is een goed fundament, wat ook de applicaties over 3 jaar moet aankunnen.
Waar ben jij het meest trots op?
We zijn altijd meegegroeid met de wereld om ons heen, meegegaan met nieuwe technieken. Bijvoorbeeld in het automatiseren van tests en infra. En in algemene zin krijgen we door alle processen en tooling bij elkaar weinig gedoe en bugs binnen. Doordat we daar dan relatief weinig tijd aan kwijt zijn kunnen we werken aan nuttige en leuke dingen. En dat is geweldig!
Maar eigenlijk hebben we door de jaren heen zoveel toffe dingen bereikt, zo’n enorme ontwikkeling doorgemaakt – en alles met de winkel open. Bijvoorbeeld de transitie naar React, het Design System en het wegwerken van oude dingen. En dat alles zonder dat we ergens compleet nieuw begonnen zijn, zonder rewrites: een enorme prestatie.
Tot slot, wat zie je als uitdagingen voor de toekomst?
Ik denk dat veel in de categorie “schaalbaarheid” valt. Dat gaat dan van omgaan met een team dat groeit – in processen en samenwerking, tot de consequenties van groter en complexer wordende datasets en klantbase, en de onderhoudbaarheid van onze codebase.
Daarnaast blijft het altijd een uitdaging om mee te blijven gaan met de innovatie om ons heen, de technieken buiten onze huidige stack. We willen niet blijven hangen in ons eigen keurslijf. Andere oplossingen kunnen blijven kiezen als deze beter uitkomen – dat blijft een uitdaging!