Breng structuur aan en krijg grip op de basis van je informatiehuishouding

Als het gaat om informatiemanagement is het een uitdaging om met verschillende afdelingen samen te werken. Iedereen hanteert verschillende definities en specificaties voor dezelfde objecten en gebruikt weer andere structuren voor het vastleggen van informatie. Kortom, binnen een organisatie wordt niet altijd dezelfde taal gesproken. Onze Object Type Library (OTL-)manager helpt om structuur aan te brengen en uniformiteit te creëren.vvv

Wat is een Object Type Library?

Een Object Type Library (OTL) is letterlijk vertaald een bibliotheek waarin je verschillende objecttypen, hun definities, kenmerken en onderlinge relaties kunt terugvinden. In de OTL beheer je de informatiebehoefte gedurende de levensduur van een objecttype. Een objecttype geeft een algemene beschrijving van een bepaald object, bijvoorbeeld een treinstation. Je kunt dan vastleggen wat een station is en waaruit het bestaat, zoals toegangspoortjes, perrons, sporen, winkels en trappen. Het voordeel van een OTL is dat iedereen altijd naar hetzelfde actuele informatiemodel kijkt en je zowel binnen je eigen organisatie als met externe partijen werkt met dezelfde definities.

De OTL-manager: enkele voordelen

Voor organisaties wordt data steeds belangrijker. Om het potentieel van die data te benutten, is de eerste stap het vastleggen hiervan. Je informatiemodel op een gestructureerde manier vastleggen in de OTL-manager van moxio heeft verschillende voordelen:

Altijd de laatste versie tot je beschikking

De OTL-manager is altijd actueel: iedereen kijkt naar dezelfde up-to-date versie die je online kunt raadplagen. Je hoeft dus niet te zoeken naar wat de laatste en correcte datavraag is.

Gebruiksvriendelijke user interface (UI)

De OTL is op een gebruiksvriendelijke manier ingericht, waardoor je gemakkelijk zelf aan de slag kunt met het maken van een model.

Hiervoor hoef je dus geen uitgebreide modelleerkennis te
hebben om toch zelf een informatiemodel vast te leggen.

Altijd de laatste versie tot je beschikking

Stel basismodellen op om objecten aan elkaar te koppelen. Ga je bijvoorbeeld een station bouwen, dan zijn er standaardobjecten onderdeel hiervan. Denk aan de eerdergenoemde toegangspoortjes, perrons en sporen.

Zo is voor alle betrokken partijen duidelijk wat er aan informatie geleverd moeten worden en is dit geen bron voor vertraging van een project. Door koppelingen met andere programma’s vraag je altijd dezelfde data uit. Je tooling is dan meteen up-to-date met dezelfde informatievraag.

Functionaliteiten van de OTL-manager

Modelleren

Met de OTL-manager kun je eenvoudig zelf modelleren, zelfs zonder uitgebreide modelleerkennis.

Versiebeheer

Het is mogelijk om, naast de actuele versie, oude en kandidaat-versies te beheren, nieuwe versies te publiceren en de verschillende versie met elkaar te vergelijken.

Visualisaties van model

Met een taxonomie blader je door objecten heen of zie je, vanuit de context van een concept, alle relaties met andere concepten.

Vastleggen van validatieregels

Leg validatieregels vast in je OTL via datavormen en SHACL.

Gecontroleerd wijzigingsproces

Wanneer een gebruiker van de OTL iets wil wijzigen in het objectenmodel, dan kan dat op een gecontroleerde manier door een Request for Change in te dienen.

Gebruikersbeheer

Beheer in één overzicht alle gebruikers van de OTL-manager en zorg dat ze de juiste rollen en rechten krijgen.

Collecties maken

Hiermee kun je een subset van het model maken, bijvoorbeeld voor een specifieke afdeling of bepaald project. Dat is dan een eigen collectie van relevante objecten.

Data-import en -export

Voer gemakkelijk gegevens in door ze te uploaden vanuit een Excel-bestand. Informatie uit de OTL halen kan natuurlijk ook.

Onze aanpak

Ben je er klaar voor om structuur aan te brengen in je organisatie en ervoor te zorgen dat iedereen dezelfde taal spreekt met een Object Type Library? Onze OTL-manager is een applicatie met uitgebreide functionaliteiten die je naar wens kunt configureren. Samen met jou bekijken we hoe je het model voor je ziet en hoe specifiek je je objecten wilt vastleggen.

Herken je wel de behoefte, maar weet je niet waar je moet starten? Dan helpen we je op weg door workshops te organiseren, waarin we ontdekken welke gegevens er allemaal binnen jouw organisatie rondgaan en waar die vandaan komen. Dan hebben we de basis voor het datamodel en gaan we verder met de implementatie en integratie van de OTL-manager. We begeleiden je van de opstartfase tot het moment dat jullie gaan werken met de OTL-manager. Als jouw OTL-partner werken we op die manier toe naar een gezamenlijk doel. Uiteraard zijn we daarna altijd beschikbaar voor vragen, configuraties en andere ondersteuning.

Ook handig om te weten

Meer weten over de OTL-manager?

Benieuwd wat de OTL-manager voor jouw organisatie kan betekenen of ben je geïnteresseerd in een vrijblijvende demo? Neem gerust contact op met Hylke van der Kolk, business developer bij Moxio, via hylke@moxio.com of 015-2682592.